İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Dokunun! Dokunun! Osmanlı İmparatorluğunun azameti işte bu Kitap’tır”

Prof. Dr. Beynun AKYAVAŞ Hoca “Sultaniyegâh İstanbul” adlı eserinin 176-177. Sayfalarında Fransız yazarı ve gazetecisi Marcel Schneider’in 29 Kasım 1984 yılında Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde verdiği bir konferanta anlattığı bir hatırasını naklediyor. Hatırada adı zikr olunan Behice Hanım, Sultan Abdülhamid-i Sâni’nin ikballerinden ve Şehzade Ahmed Nureddin Efendi ile Mehmed Bedreddin Efendilerin vâlide-i muhteremeleri Beyice Maan Hanım Efendiymiş. Hatıra şöyle:

“Hanedânın memleket dışına çıkarılmasından sonra Behice Hanımefendi’nin Napoli’ye yerleştiğini öğrenen Marcel Schneider artık hem İtalyanca hem de Fransızca konuşab bir krliçenin kuzunda olduğumuzu biliyorduk, dedi. Sohbetin ilerlediği bir sırada Behice Hanımefendi yerinden kalkıp salonun baş köşesindeki bir çekmeceden bir kitap çıkarmış, öpüp başına koymuş ve bu Kur’ân-ı Kerim Hünkâr’ın her zaman okuduğu Kur’an’ı Kerim idi dedikten sonra ellerine Marcel Schneider’e doğru uzatmış ve yarı İtalyanca yarı Fransızca: “Toccate! Tocate! C’est la grandeur de l’Empire ottoman” (Dokunun! Dokunun! Osmanlı İmparatorluğunun azameti işte bu Kitap’tır) demiş.

Marcel Schneider “Çok heyecanlandık ve arkadaşımla beraber birden ayağa kalktık.” diye devam etti. Marcel Schneider de konferansda hazır bulunanlar da heyecanlanmışlardı.”

Dokunmadığımız, okumadığımız için azametten yoksun; ilimden, ahlaktan yoksul yaşıyoruz. Oysa ilk emir “Oku” bize emr olundu.

“Yaradan Rabbinin adıyla oku!”.

Vesselam.

Mustafa KAYIHAN
Ankara/29.09.2016

Yorumlar kapatıldı.