İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI LOGOSUNUN ANLAMI

Malum olduğu üzere bir esere nereden baktığınız o esere nasıl bir anlam yüklediğinizi, onu nasıl gördüğünüzü belirler. Bu nereden baktığınız ifadesi elbette birikiminiz ve algıda seçiciliğinizi de barındırıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı logosunun anlamına dair bir şeyler aradım. Herhangi bir açıklama bulamayınca biraz araştırma yapıp hikayesini yazdım.

Buyurunuz:

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı logosunun merkezinde bulunan “Kültür Ağacı”, kadim Türk damgaları ve evrensel motifler kullanılarak tasarlanmıştır. Türk damgalarından; hayatın akışı ve âbıhayatı temsil eden “su yolu” motifi esas alınarak “hayat ağacı”nın bir yorumu olarak “Kültür Ağacı” elde edilmiştir.

Kültür Ağacı’nda; evrensel “sonsuz motif” kökü üzerine; hâl ve istikbali temsil eden gövde ve dallar çizilmiş; böylece dünden devralınan, bugün yaşatılan ve geleceğe aktarılmaya gayret edilen “Türk Kültür Mirası”na vurgu yapılmıştır. Bütün bunlar “sonsuz düğüm” ile birbirine bağlanarak Türklerin “devlet-i ebed müddet” anlayışına vurgu yapılmıştır.

Logoya yansıtılan, Türk halı ve kilimlerinde yaygın olarak kullanılan damgalardan; “insan motifi” ile binlerce yıllık Türk devlet aklı; “koç boynuzu motifi” ile Türk milletinin mertlik ve yiğitliği, “çengel motifi” ile çok kültürlü yapıya rağmen Anadolu insanının uyum içerisinde yaşaması, “bereket motifi” ile mümbit Anadolu toprakları; “kurt ağzı motifi” ile Türklerin dil, kültür ve vatanlarını korumadaki kararlıkları; “eli belinde motifi” ile hamarat Türk kadını ve “yıldız” motifi ile Türk milletinin açık bahtı vurgulanmıştır.

Logoyu çevreleyen 16 yıldız, tarihte kurulmuş 16 bağımsız Türk Devletini ifade etmektedir. Türk Kırmızısı olarak adlandırılan ve Türk Bayrağının da rengi olan “al” renk olarak seçilmiştir.

Mustafa KAYIHAN
Ankara / 2019

Yorumlar kapatıldı.