Zehir kelimesini TDK Sözlüğünde 1. Organizmaya girdiğinde kimyasal etkisiyle fizyolojik görevleri bozan ve miktarına göre canlıyı öldürebilen madde, ağı, sem: mecaz anlamıyla büyük üzüntü, acı,…
Yazıların kategorisi: “Kültür”
Efendim, şathiye diye bir tabir var. Kubbealtı lügati Arapça şaṭḥ “sözde ölçüyü kaçırmak”tan şaṭḥiyye “şatıhla ilgili” diye açıklamış kelimeyi. Latife, şaka, eğlence, maskaralık etme, hezeliyat…
Efendim müzik terminolojisi ile konuşacak kadar bilgim olmamakla birlikte kendine has bir tavrı olan bu Harput uzun havasını seviyorum. Fakat dinlerken tahammül edemediğim bir nokta…
Malum olduğu üzere bir esere nereden baktığınız o esere nasıl bir anlam yüklediğinizi, onu nasıl gördüğünüzü belirler. Bu nereden baktığınız ifadesi elbette birikiminiz ve algıda…
Yağız Türkler. Tabiri ilk kez Köstence’de İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz Bey’den duymuştum. Başkanlarda yaygın olarak bulunan üç Türk topluluğu vardır. Birincisi Oğuz…
Hafız Hasan Efendinin Mezarı Hacı Hafız Halid Efendi Hacımuliç (1915-2011) bir gün bir rüya görür. Rüyasında Hafız Hasan Efendi nam-ı diğer Sarı Hafız (?-1778): “Beni…
Ad Soyadlar söylenir… Bu mudur? Kamus-ı Türkî’ye bakalım Şemseddin Sami ne demiş? 1. Tanışmak (طانىشمق): Birbirini tanıtmak, muarefe peyda etmek: “Bir görüşmede tanıştık.” 2. Tanışmak…
Eskiden bu keside meclislerde okunduğunda bayılan Kadiri dervişlerini üçer beşer cami dışına görürlermiş. En hoşuma giden kısımlarından birisi “Kendi muhtacını muhtacına muhtac etme”dir. Çünkü ünvanı…
İskenderiye 17 Eylül 642 yılında Bizanslılardan boşaltılır ve Mısır fatihi Amr b. As tarafından fethedilir. Nil vadisinin Müslümanlar tarafından fethinin alameti olarak Amr b. As,…
Çayı daha önce yazmıştım: “Çay kadehte dîde-efrûz olmalı, Lebreng ü lebrîz ü lebsûz olmalı.” Lâedrî Kahve nasıl olmalıymış yeni öğrendim: “Sabahın kahvesi isneyni, Sakın hâ…